CLIËNTVERTROUWENPERSONEN WZD
ONVRIJWILLIGE ZORG
Ieder mens heeft recht op vrijheid en veiligheid. Ook als je zorg nodig hebt, thuis of in een zorginstelling. Soms moet jouw vrijheid (tijdelijk) worden beperkt. In de Wet zorg en dwang (Wzd) staat welke regels en rechten er dan gelden.
Beperking van vrijheid mag alleen als het onveilig is voor jezelf of voor anderen. In de Wet zorg en dwang staan regels met daarin wanneer en hoe jouw vrijheid mag worden beperkt. Je krijgt dan zorg die je niet zelf wil. Dat noemen we onvrijwillige zorg.
Cliëntvertrouwenspersonen Wzd
In de wet staat ook beschreven dat een zorginstelling cliëntvertrouwenspersonen Wet zorg en dwang moet hebben. Zij kunnen je helpen bij verschillende dingen. Bijvoorbeeld:
- Helder krijgen van je probleem
- Informatie over je rechten Bij wie je verder terecht kan
- Regelen of voorbereiden van gesprekken tussen jou, je vertegenwoordiger en je begeleider over je probleem.
- Of jou helpen tijdens het gesprek.
- Schrijven van mails en brieven
- De klachtenprocedure
Vertrouwelijk
Wat je vertelt, is vertrouwelijk. De cliëntvertrouwenspersonen Wzd mogen alleen met jouw toestemming met anderen over jouw situatie praten. Ze helpen jou in wat je wil bereiken en staan aan jouw kant.
IN JOUW BUURT
Regio West-Brabant
Regio Rotterdam
Regio Waardenland en regio Brabant
Wet zorg en dwang
Wil je meer weten over de Wet zorg en dwang? In de jaargids Goed om te weten staat meer informatie: www.jaargids-asvz.nl Heb je de jaargids niet meer? Maar wil je graag wel een papieren exemplaar? Vraag er dan eentje aan via tijdschrift@asvz.nl.